Μία διαφορετική, αλλά πολύ εποικοδομητική έκθεση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, 2 Ιουνίου 2017, στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης. Πλήθος κόσμου κατέκλυσε το χώρο της πλατείας και παρακολούθησε τις δράσεις των φοιτητών του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες ανά ομάδες παρουσίασαν διάφορα projects με γενικό τίτλο «Επ-ΟΙΚΟ-δομητικά δρώμενα στην πόλη για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος». Μέσα από την εκδήλωση οι εν δυνάμει νέοι μηχανικοί περιβάλλοντος επιχείρησαν και πέτυχαν να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη σε περιβαλλοντικά ζητήματα, αλλά και να εκλαϊκεύσουν την επιστημονική γνώση, αποδίδοντάς την με βιωματικό τρόπο μέσω μικρών εφαρμογών και επιδείξεων.

Η βιωματική προσέγγιση των σημαντικών περιβαλλοντικών θεμάτων προσέλκυσε και πολλά παιδιά, τα οποία συμμετέχοντας στα παιχνίδια που είχαν οργανώσει οι φοιτητές, έμαθαν με πρακτικό τρόπο για την ανακύκλωση του χαρτιού, για τη συμβολή της χλωρίδας στη μη διάβρωση του εδάφους, για τη συμβολή των drones στην προστασία του περιβάλλοντος, για τη δημιουργία φωλιών για τα πουλιά κ.α.

Οι ομάδες των φοιτητών πραγματεύθηκαν τα παρακάτω θέματα:

1) ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

2) ακουστική οικολογία

3) drones και περιβάλλον

4) αστικό περιβάλλον και κομποστοποίηση

5) οικολογικοί όροι και γρίφοι

6) έκθεση φωτογραφίας με θέμα “αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας”

7) δασικά οικοσυστήματα και προστασία εδαφών

8) απειλούμενα είδη

9) δημιουργικές εικαστικές οικο-δραστηριότητες

10) επαναχρησιμοποίηση χαρτιού

11) τεχνητές φωλιές για πουλιά.
Υπεύθυνος για την οργάνωση και την εποπτεία της εκδήλωσης ήταν ο διδάσκων του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος, κύριος Ε. Μανώλης. Η επιτυχία της έκθεσης γέμισε με χαρά τους φοιτητές, αλλά και καλλιέργησε τη διάθεση και πρόθεση τους να συνεχίσουν την προσπάθεια τους για την ανάδειξη των περιβαλλοντικών θεμάτων και την επίλυσή τους.

Την έκθεση τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ των άλλων ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Καθηγτής Α. Τουρλιδάκης, και ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Διαχείρισης Απορριμμάτων, κύριος Ι. Γρηγοριάδης.

Περισσότερες φωτογραφίες